Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. január 7., péntek

Tonya Hurley: Ghostgirl- Szellemlány

Ez tipikusan az a könyv volt, amit megláttam és megszerettem. Annyira gyönyörű a borítója, hogy csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A kötet belülről is hihetetlenül igényes, egyszerűen csak jó nézegetni, gyönyörködni benne. Az a nagy baj, hogy engem a belső tartalma sajnos messze nem nyűgözött le annyira, amennyire szép a könyv.

Charlotte egy tipikus tini lány, szeretne népszerű lenni, szeretne pom-pom lány lenni, szeretné ha az iskola legmenőbb fiúja szerelmes lenne belé, de ehhez a legfontosabb az lenne, ha talán észrevennék az iskolában. Sajnos Charlotte- ot még a portás is csak akkor látja meg, amikor utolsó pillanatban megtámasztja a kaput, hogy bejusson még az iskolába. A sulin belül igazából láthatatlan.

Egy nap fizika órán, valami csodálatos szerencse folytán mellé ül álmai fiúja, és kiderül fél évig együtt fognak dolgozni az órán, sőt a fiú arra is megkéri, hogy korrepetálja Őt. Charlotte úgy érzi, hogy minden tökéletes, úgy van ahogy azt megálmodta ám ekkor történik a nagy baj... Charlotte meghal.

Megérkezik a Szellemek közé, akik között van mindenféle egyed, van akihez hozzáragadt a fülhallgatója, van akinek fuvola sípol a torkából stb... Ők befogadják Charlotte-ot ám a lány mindenáron az élőkhöz akar csatlakozni, képtelen elfogadni, hogy halott és tervet kovácsol.

A legnagyobb bajom az volt ezzel a történettel, hogy maga az ötlet annyira zseniális, kár hogy nincs eléggé kidolgozva.Az is nagyon zavart, hogy néhol olyan szinten szlengesen beszélnek benne a fiatalok, amitől én már szó szerint a falnak megyek (pl.: Kicsavartam a kígyót.) Persze lehet én vagyok már túl öreg, húszas éveim elején, de megkérdeztem a kamasz öcsémet, és még Ő is nagyot nézett.

Sokan mondták, hogy azzal rontottam el, hogy nem angolul olvastam, hanem magyarul. Persze minden lehet, de a történet egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt, én ebben igencsak kezdek kételkedni.

Mellesleg arra is kíváncsi lennék, mégis melyik korosztálynak íródott ez a könyv??? Tele van szexuális utálásokkal (néhol nagyon erőltetetten) de én a szintjét nem érzem többnek a tizenkét- tizennégy éves korosztálynál. Akkor miért kell erekcióról és hasonlókról beszélni benne? Tudom a főhős tizenhat éves, de ez nem igazán látszik meg a viselkedésén. Mellesleg ebben a könyvben aztán mindenki igazán sablon szereplő.

Szóval, nekem nem lesz a kedvencem. A vége összecsapott, a történet sekélyes és több sebből vérzik annak ellenére, hogy maga az ötlet zseniális, és egy nagyon jó regényt lehetett volna belőle írni. Nekem Tízből hét, a borítójáért és a külalakért plusz pont jár. Bevallom meg fogom venni a folytatásokat... De ami szörnyű, hogy tényleg azért, mert olyan széééééééép.

5 megjegyzés:

Mónika írta...

Ezzel a könyvvel úgy vagyok, hogy biztosan tudom, ez nekem tetszene, és mégsem kezdek bele, mert kicsit félek tőle. :) Na nem attól, hogy rossz lesz, hanem hogy a főszereplő láthatatlansága és gondolatai fájni fognak.

Katamanó írta...

Szerintem ne félj tőle, nem fognak fájni. Nem szomorú könyv ez. Sőt néhol inkább nevetni lehet rajta, Charlotte egyáltalán nem fogja fel tragikusan a dolgokat és a vége happy end. Szerintem nyugodtan vágj bele. Nekem talán az volt a legnagyobb bajom, hogy túl sokat vártam tőle. Nem rossz ez de nekem nem is lesz a kedvencem :(

sajtosrolo írta...

Én is most olvastam. Szintén felfedeztem hiányosságokat, de szerintem direkt nincs úgy kidolgozva, legalábbis ilyesmit vártam a könyvtől, emiatt nem csalódtam. Meg aztán ki tudja, mit tartogat még a második és harmadik kötet.:) A szleng valóban kicsit zavaró volt, ilyenkor inkább gyorsan tovább is léptem.:D
Miért érzed összecsapottnak a végét?
Ja, és tényleg gyönyörű könyv.:)

Katamanó írta...

Szerintem bennem van a hiba ennél a könyvnél, mert gondolhattam volna hogy valami ilyesmi lesz. A következő biztos jobban is fog tetszeni, mert mást várok majd.

A végét szerintem túl gyorsan és könnyen lezárta, persze nem mondom, szép volt a vége, de én szeretem ha egy kicsit bonyolultabb, és nekem kicsit fura ez a SPOILER - charlotte a megváltó és ő megmenti őket... annyira tipikus amerikai :D De szerintem ennél ak önyvnél is fennál, rosszkor kapott el, mint szegény hyperion.

Angol verzióba beleolvastam, sokkal jobb!

sajtosrolo írta...

Értem.:) Ilyen velem is szokott lenni, hogy rosszkor olvasok egy könyvet, nem annyira tetszik, pedig ha más hangulatban lennék, valószínűleg jobban tudnám szeretni.

Megjegyzés küldése