Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. január 19., szerda

Top tíz kedvenc sorozat

Nagyon régóta szeretnék egy ilyen bejegyzést. Mármint leírni a mostani rengeteg sorozat halmazból, én mégis melyiket szeretem nagyon, és miért. Nem feltétlenül vámpíros sorozatokról van most szó, de leginkább a mostanában megjelentekről. Előre is leszögezném, hogy az én legeslegeslegeslegkedvencebb könyvem a Harry Potter. Ennél könyvet én nem fogok jobban szeretni soha az életben, és nem is lesz még egy könyv ami ekkora hatással van rám, de azt is gondolom, hogy neki ebben a Top 10-ben most nincs helye, ahogyan a másik hatalmas kedvencemnek sem, a Gyűrűk Urának. Ez a két nagy most kimarad, őket mindenki ismeri, van aki szereti és van aki nem. Azt hiszem ez a két fajta ember van. Én imádom őket, minden egyes betűjüket, agyon olvasott lapjaikat. Na de kezdjük akkor a mostani sorozatokkal, amik nagy kedvenceim.

11. Lawrence Block- Bernie Rhodenbarr sorozata.
Ami miatt elkezdtem Berniet az nem volt más, mint hogy szerepel benne egy leszbikus kutyakozmetikus, én nem vagyok leszbikus ellenben kutyakozmetikus igen, és sosem olvastam a magam fajtákról könyvben, az már másodrendű kérdés, hogy közben annyira megszerettem Berniet (lehet őt nem szeretni?), hogy mindig vártam, és boldogan követtem a kalandjait. Bernie ugyebár egy jószívű betörő. Aki mindig valami hatalmas kalamajkába keveredik. Amit aztán persze neki kell megoldania. Még valamit tud ez a sorozat, márpedig nem mást, mint hogy még a páromat is rávette az olvasásra. Ezelőtt a könyv előtt erre csak Harry Potter, Agatha Christie és Rejtő Jenő volt képes, számomra ez külön öröm.

10. Sherrilyn Kenyon: Sötét Vadász sorozat
Alapvetően én nem szeretem azokat a könyveket, ahol minden kötetre új szereplő jut. Szeretek a végtelenségig olvasni azokról, akiket szeretek, és nem mindig azzal kezdeni, hogy új embereket, lényeket, szörnyeket ismerünk meg. Kenyon valamiért mégis más, és igaz ez is az az igazi csöpögős romantika, ami nekem bármennyire is hihetetlen nem a kenyerem, és néha halálra tudom unni, (kivéve amikor fél évben egyszer csak erre vágyom, akkor nagyon tudom értékelni.). Mégis valahogy nagyon megszerettem Kenyon világát, a szereplőket, és legfőképpen a mitologikus elemeket is, még ha néha kicsit tévesen is alkalmazza őket. Ebben a sorozatban olyan férfiakról olvashatunk, akik valami nagy tragédia folytán sötét vadászokká váltak, így szinte halhatatlanok. Csak az igaz szerelem mentheti meg őket. Tudooom csöpög, csöpög de nem baj, én megbocsájtom neki!

9. Stieg Larrson: Millenium trilógia
Ha olvastam megdöbbentő felkavaró krimit, akkor az ez volt. Ebben a sorozatban minden benne van. És minden teljesen hihető, ráadásul Európai, hiányoznak belőle a szokásos Amerikai klisék, itt semmi sem úgy történik ahogy az lenni szokott. A szereplők annyira emberiek benne, hogy nagyon magunkhoz közel érezzük őket, vagy éppen szabályosan undorodunk tőlük. A stílus, ahogy Larsson ír ezekről, a szó szerint nehéz témákról, igazán felemelő. Én csak azt tudom mondani mindenkinek, hogy aki jó krimit akar olvasni. Olyan igazán jót, ne hagyja ki. Csak azt bánom, hogy nem lesz több folytatás.

8. Laurell K. Hamilton: Anita Blake
Nagyon sokára kezdtem bele az Anita Blake sorozatba. Igazság szerint ennek csak örülni tudok, mert nyugodtan vásárolhatom a köteteket, még akkor is annyi van előttem, hogy nem kell aggódnom mikor olvashatom majd a következőt. Anita Blake nekem eleinte egy unisex könyvnek indult. Egy női főszereplő szemével látjuk ugyan a világot, de ez nem egy romantikus giccs parádé. Egyenlőre. Ahol én tartok (7. kötet) ott még igazán élvezhetik a férfi olvasók is, a krimi a fő vonal, igaz néha már félre kacsintgatunk a férfiak felé és az erotikához. De azt hiszem egy kis sex elmegy önöknek is! Igaz-e uraim:) Anita ráadásul nagyon bele való csaj, az ilyen kissé aggresszor, kissé antiszoc, kissé önfejű csajokkal nagyon jól tudom magamat azonosítani, mit ne mondjak én is hasonló vagyok, persze nincs semmi fizikai erőm, és halottakat sem tudok feltámasztani,de ez persze cseppet sem zavar.

7. Suzanne Collins- Éhezők Viadala sorozat

A Battle Royale miatt olvastam el, mivel sokan mondták, hogy hasonló és a borítója is nagyon tetszett. Khhmmm...Agave. A világ azonnal beszippantott magába, szeretem ezt a komor oroszos hangulatot, azt igazi kapitalista világot, ennél számomra kevés borzasztóbb van, mégis rögtön megadta a könyv hangulatát. Annak ellenére hogy komoly dolgokat feszeget, én nem éreztem komornak a könyvet, még csak lehangolt sem voltam. Végig izgalomban tartott, és igazából az öldöklés sem zavart. A lányoknak még szerelmi szálat is bele buheráltak, szóval azt hiszem ez az a könyv amit mindenki izgatottan fog végig olvasni.

6. Richelle Mead: Vámpírakadémia
Ennek a sorozatnak voltak nagyon jó részei, és kimondottan gyenge is, mégis megbocsájtottam a negyedik kötetnek, mert tényleg az egy átvezető könyv volt. Bár meggyőződésem, hogy ki lehetett volna hagyni, és valahogy összeolvasztani az ötödikkel, lehet hogy kicsit vastagabb lett volna, de sebaj. Ez a sorozat Roseról, és Vasziliszáról szól, az egyik egy dhampyr, aki félig ember és félig vámpír, de teljesen emberi adottságai vannak, a másik pedig egy vámpír hercegnő. Az ő rögös kalandjaikat, szerelmüket követhetjük nyomon, de a végén ne várjunk nagy lezárást, mert az írónő már készül a következő ebben a világban játszódó sorozatára, és amiatt rengeteg kaput hagyott nyitva előttünk.

                                    5. Nalini Sighn: Angyali Vadász

Hát neki nagyon megelőlegeztem a bizalmamat, csak egy kötetét olvastam. De annyira tetszett. Van benne kaland, töménytelen akció, mégis belefért az a csipetnyi romantika, és pont ott ahol kell. Pont olyan férfival akiről mindenki álmodik. Ez viszont csajos könyv, nem igazán ajánlanám én egy férfinak sem. Persze kivételek mindig vannak, de az biztos, hogy az én párom sikítva rohanna el előle. A kötet szép, kicsit drága de megéri. A főszereplő Elena egy vámpír vadász, aki begyűjti az elkóborolt vámpírokat és odaadja őket az alkotóiknak, az angyaloknak. Minden nagyon jól megy, egészen addíg míg Raphael arkangyal meg nem bízza Elenát, egy nem is akármilyen küldetéssel.

4. Brent Weeks: Éj angyal trilógia
Szintén zenész, nála is csak az első kötetnél tartok de annyira lenyűgözött, hogy most a legnagyobb kedvenceim közé sorolom már. Az író stílusa, eleve merész ötlete, hogy egy bérgyilkos legyen a főszereplő, akit ráadásul még szimpatikussá is tett, annyira lenyűgöző, hogy szóhoz sem jutok. Ez az a könyv amit olvasni KELL! Mindenki, aki kicsit is szereti a fantasyt, ne habozzon! Olvassa! De az is, aki nem. Ez még annak is tetszeni fog! A főszereplő sorsát egész fiatal korától követhetjük, pontosan azért, hogy megértsük a tetteit és hogy miért és hogy gondolkodik. A kötet folyamán egyre több szereplőn keresztül látjuk ezt az összetett nagyon részletesen kidolgozott világot. Még ugyan nem írtam róla kritikát, de fogok! Minél előbb! 

3. Charlaine Harris: True Blood sorozat
Óóóóó Soookie, kedves első vámpírosom. Szerelem volt első vérre. Imádom a szereplőit. Imádom Sookiet. Imádom, hogy igazi krimi, és közben romantikus is. Szeretem hogy egyes szám első személyben van írva. Szeretem a humorát. Nem tudok róla rosszat írni. Sookieról szerintem már minden ember hallott, de azért mesélek róla. A vámpírok felfedték magukat az embereknek és ez által beköszöntött egy új világ. Sookie gondolat olvasó, nagyon szereti a vámpírokat, hiszen nem hallja őket, csak az embereket. Pontosan így fut bele Billbe, akiről rögtön tudja, Bill bizony az ő vámpírja. De a lényeg nem is ezen van, sokkal inkább az egyre több gyilkosságon, Sookiék városában. Ez nem egy tipikus romantikus történet, túl sok erotika sincs benne, de engem ez cseppet sem zavar. Lassan befejezi az írónő a sorozatot. Egyik szemem sír a másik nevet. Elismerem, hogy a végtelenségig nem lenne jó húzni, de sajnálom, hogy nem olvashatom tovább a kalandjaikat.

2.Jeaniene Frost: Cat and Bones
Nagyon sokáig fő dobogós volt, de végül letaszították megtisztelő helyéről. Hihetetlenül szeretem. Ennek a könyvnek olyan humora van, hogy sokszor harsányan kacarásztam rajta, és szinte végig széles vigyor terült el az arcomon. Nem gondoltam volna hogy jó könyv lesz, páromtól kaptam az első kötetet, és nagyon eltalálta, pedig a borítója igen rút. De most erre inkább már nem is mondok semmit. A sztori röviden az, hogy adott Cat a félvámpír, aki bosszút akar állni az egész vámpír társadalmon,ezért gyilkolássza őket. Egészen addig míg rátalál Bones, és megpróbálja a helyes irányba rugdosni. Szó szerint.

1. Karen Marie Moning: Tündérkrónikák sorozata
Ez az a könyv ami teljesen ledöbbentett. Annyira nem vártam sokat tőle, és a végén annyira megtetszett, hogy teljesen függő lettem. Aki ismer bizony tudja is ezt. Annyira szeretem ezt a sorozatot. Minden van benne! Kaland, akció és sok sok rejtély. Ez adja a fő vonalát, hogy igazából az ötödik kötetig alig tudunk meg valamit, csak apró információ morzsákat kapunk, míg a sok szétszórt darabka összeáll a végén. Nagyon boldog vagyok, hogy úton van felém valahol az ötödik kötet. A történet egy gyilkossággal kezdődik, Macnek megölik a nővérét Dublinban, a lány rögtön oda utazik, mert nem sikerül megtalálni a gyilkost. Amikor odaér, sokkal rosszabbat kap, mint amire számít, a nővére bele keveredett valami nagyon komoly és túlvilági dologba, és úgy néz ki Mac is ugyanarra tart. Figyelmeztetésül leírnám; ez nem egy szerelmi történet. Van benne romantika is de azért az igen csekély.

Lektorálta: Herdlicska Róbert

11 megjegyzés:

Mónika írta...

Ebből a 11-es listából én jó sokat nem olvastam még, de ha felállítanám a sajátomat, annak az élén is a Moning sorozat állna. :)

Névtelen írta...

Sejtettem, hogy ezeket fogod beleírni a kedvenceid közé:)

Brent Weeks könyvet jövőhéten megkapom, nagyon kíváncsi vagyok rá.

"igazi krimi, és közben romantikus is."

Karen Rose is ilyen. :)

Hasonló listát én is írtam már egyébként:

http://elhaym.wordpress.com/2010/12/06/iro-listam/

Katamanó írta...

Mónika: Ennek nagyon örülök! Kíváncsi vagyok neked mi lenne a listád! :D Hát Moning az Moning, nagyon kíváncsi vagyok mit fogsz szólni az utolsó kötethez, valami brutálisan jó!

Elhaym: Na kíváncsi vagyok mit szólsz Brent Weeksre mit mondasz:) Na most már tényleg adok egy esélyt ennek a Karen Rosenak :D Annyian dicséritek :D

Névtelen írta...

Karen Rose: Ha sorban akarsz haladni, akkor az Érints meg-el érdemes kezdeni.

Katamanó írta...

ok :):)

Névtelen írta...

A fenti TOP 10-ből három sorozatot olvastam (Millenium trilógia, Anita Blake, VA), ezekkel teljesen egyetértek.
Bár úgy tudom, hogy a Millenium trilógia írója eredetileg 9? részesre tervezte a sorozatot, csak ugye már nem érhette meg, hogy befejezze.. és az élettársa akarja folytatni.. - amit nem teljesen értek, mert az, hogy valaki egy írónak az élettársa, még nem garantálja, hogy ő is úgy fog tudni írni, mint maga az író... De a trilógia tetszett nagyon, ahogy a könyvből készült svéd film is (az amerikait meg se merem nézni..)
A VA nálam nagy szerelem és alig várom az új sorozatot, mert többek között az én kedvenc karakterem sorsa is lezáratlan maradt:), Anita Blake pedig sokáig VOLT A vámpíros sorozat - miatta kedveltem meg ezt a világot, de sajnos egy idő után számomra teljesen átment hardcore pornóba az egész kevés átvezető történettel.. bár a legutolsó rész már kicsit bizakodásra adott okot, de még mindig nem kaptam vissza azt, ami miatt elkezdtem olvasni a sorozatot..
A többi sorozatból az Éhezők viadalát most kezdem, ahogy az Angyali vadászt is, de a többire is kíváncsi vagyok - ha Te azt mondod, hogy jók, akkor már megérnek egy elolvasást:) - egyedül a True Blood-n filózom, mert arról túl sok rosszat hallottam már..

Lupi (a szilvásváradi Sárkányos Rendből:))))

Katamanó írta...

Üdv néked Sárkányharcos :D Anita Blake-nél én még nem tartok a pornós résznél:D csak a hetedik kötetig olvastam, és eddig nagyon bejön, de épp a sok szidalmazás miatt ódzkodom tőle picit.... Na nem kertelek, nagyon. Wardot is utálom a szoftpornósága miatt, ez meg ahogy mondod nem az :D Viszont olyan széééépek :D
Egyébként mostmár nálam Bernie kicsúszna a sorból, ugyanis a Nightshade sorozatot valahova bebiggyeszteném, Nalini Mentálosát szintén.
Nagyon jók, de ha az Éhezőket ki akarod olvasni (magyarul), szerintem várj szeptemberig, akkor jön a harmadik kötet. Én ebből a sorozatból megvárom a harmadikat, nagyon szeretem az Agavét :)
A True Blood onnantól jó, ahol Weiss Böbe, vagy Lukács Lászlóné fordította. Ott már jó, és minőségi a fordítás, a sztori nekem a harmadiktól indult be igazán, de csak az első szenvedős, bár nekem az is tetszett, de azt én még angolul olvastam. :)

Névtelen írta...

Üdv néked is Sárkányharcos:))))

Megbízom benned és akkor félreteszem az Éhezők viadalát, bevárva a harmadik részt is:).
A Nightshade nálam is az első közé lépett elő:))és most olvastam Twitteren, hogy kinn már volt pár olyan szerencsés, aki olvashatta a Wolfsbane-t.. sokat megadnék azért, ha köztük lehetnék, de ehhez nem vagyok annyira kiváltságos és sajnos nem élek az USA-ban:)))

A mentál-alakváltó sorozat szintén nagy kedvencem lett, de nem is tudtam, hogy sorozat az is:).

Én a Firelight könyveket várom nagyon, az első részt megszereztem angolul, beleolvastam és nagyon tetszett.. de örömmel láttam, hogy őszre nálunk is megjelenik:))).

Lupi:)

Katamanó írta...

:):)) A mentálosnak mindjárt itt a következő része is ám, nem kellsokat várni :)

A Wolfsbane-re én is nagyon kiváncsi vagyok, csak az zavar, hogy az nem Calla-ról fog szólni :(

A Firelight is érdekel engem is nagyon, igazából a legtöbb könyvmolyos könyvet beszerzem, annyira szépek a borítók, hoyg nagyon nehéz ellenállni :D

Névtelen írta...

Igen, ezzel én is így vagyok - úgyhogy szépen lassan megveszem mindet:).

A Wolfsbane első fejezete fenn van a könyv "hivatalos" oldalán, elolvastam, most még inkább várom:))).
SPOILER
Nagyon tetszik, ahogy Callát leírta az írónő, ahogy a fogságban felébredt és ahogy reagál a fogvatartójára - nagyon farkasosra sikerült - 10 pont neki:).
SPOILER

Lupi:)

Katamanó írta...

Állítólag nagyon hamar megjelenik majd itthon is, én kivárom magyarul mert szeretném ha meglenne sorozatban :)

Megjegyzés küldése