Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2010. december 25., szombat

Diana Wynne Jones: A vándorló palota

Ez az a könyv amivel lassan már egy éve szemezgetek valahogy mégis a könyvesboltok polcain maradt. Gondoltam ismerem a történetet, nagyon tetszett de ráérek még elolvasni. Idén Karácsonyra megkaptam és azt gondoltam megérdemli, hogy Ő legyen az első akit elolvasok.

Ebből a könyvből készült a híres japán alkotás, Hayao Miyazaki egyik legjobb műve; A Vándorló Palota is. Biztos vagyok abban, hogy az animét mindenki jobban ismeri, mint a könyvet, pedig a könyv is ugyanolyan varázslatos, ha nem varázslatosabb, mint az Oscarra jelölt mű.

Sophie egy kalap boltban dolgozik, ő varja és díszítgeti a kalapokat, szereti a munkáját de nagyon magányosnak érzi magát, emellett pedig szeretné ha kicsit izgalmasabb élete lehetne. Egy nap besétál a boltba a gonosz Puszták Boszorkánya, és megátkozza Sophiet, aki egy 90 éves öreganyóvá válik. Sophie persze elmenekül otthonról, és rátalál a hirhedt mágus, Howl vándorló palotájára és bebocsájtást kér. Ezt meg is kapja amivel teljesen felforgatja a kastélyban lakók életét.

A könyvben sokkal több szereplő van, mint a filmben, a cselekménye és a főbb problémái is mások. Sokkal jobban megismerjük Sophiet, akit szerintem a rajzfilm nagyon jól visszaad, ellentétben Howl-al aki a könyvben sokkal összetettebb és sokkal meseszerűbb karakter is egyben.

Ez a könyv az amiről nem igazán tudok rosszat mondani, nagyon kedves egyszerű mese, ami mégis összetett és minden apró részletében rejlik valamilyen titok. Szerintem a tíz- tizenkét éves korosztálynak íródott, ennek ellenére én is nagyon élveztem. A könyv fantázia dús, mégis mentesül mindenfajta agressziótól, amivel tele vannak a mai gyerek könyvek. A lelkünkre hat, ennél többet pedig nem is lehetne várni egy mese könyvtől! Emellett amit nagyon értékeltem, annak is izgalmas és megdöbbentő a vége, aki látta a filmet! A könyv igazán tartogat még meglepetéseket!

A borítója borzalmas, bár a kemény-kötésnek nagyon örültem, de Howl és Sophie alakjai nevetségesek a képen, elég lett volna csak a vándorló palota a borítóra és rögtön más képet mutatna, de így olyan összecsapott az egész.

A kötethez ajándékba jár a film is, úgyhogy végre meg van magyarul is, kíváncsi vagyok a magyar hangokra, idáig csak japánul láttam.

A könyv számomra tízből nyolcas. Nagyon szerettem a szereplőket, főleg Calcifert, de túl későn olvastam, sajnálom, hogy nem kisgyerek koromban került a kezembe a könyv. Ennek ellenére nagyon élveztem, és alig várom, hogy olvashassam a kisebb tesóimnak, akik velem ellentétben, maradéktalanul fogják értékelni ezt a remekművet.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örülök, hogy neked is tetszett.
Én is emiatt nem adtam rá 10est, gyerekként biztos annyira értékeltem volna. Ennek ellenére nem bánom, hogy 30 évesen láttam csak az animét és olvastam el a könyvet. :)

Katamanó írta...

Igen én is sokkal inkább tudtam volna értékelni, ellenben most olvasom a kis tesóimnak (10 és 8), és hihetetlenül tetszik nekik, szerencsére még nem látták az animét, szóval ez plusszban jó, amint elolvastuk megnézhetik :)

Névtelen írta...

Örülök, hogy nekik is tetszik. :) Gücülke mellett a Vándorló palota az amit minden 10 év alatti gyereknek ajánlanék. :)

Katamanó írta...

Én a Gücülkét nem ismerem, de most végeztük ki eztm és már alig várják a folytatást. A hugom a Fairy Oak helyett már el is kezdte... nem baj hoyg az én könyvem :D Szóval nagyon oda vannak érte :) Anya nézegeti is a többi itthon megjelent könyvét az írónőnek, mert kevés könyv tetszik ennyire a gyerekeknek. Most hétvégén családi moziként a filmet is megnézzük és már nagyon várják :)

Névtelen írta...

:) Tetszett nekik a film is?

Gücölke: Gyerekkorom kedvenc meséje volt.

http://moly.hu/konyvek/balint-agnes-guculke-es-cimborai

Katamanó írta...

Tetszett nekik :) Nagyon :)

Névtelen írta...

:) Kár, hogy az Égi palotából nem készült anime.

Névtelen írta...

Szia! Csak szeretnék szólni neked, hogy de: Laputa - Az égi palota igenis megjelent, Hayao Miyazaki készített belőle animét 1986-ban. Jézusom, csak most nézem, hogy azt is Diana Wyne Jones írta! :D
Én éppen most fejeztem be A vándorló palota olvasását. Az anime már régóta nagy kedvencem volt, ezért úgy döntöttem a könyvet is megveszem. És valóban: teljesen meglepett, pedig én arra készültem, hogy sok újat nem mutathat a könyv, maximum kicsit bővebben kifejti az anime cselekményét. De ez egyszerűen fantasztikus volt! :)Mintha kétszer élvezhettem volna a történetet. Igaz, kicsit azért zavar, hogy egyazon szereplőket másképp, más személyiséggel, más szerepben ismerhetem. De akkor is nagyon tetszett mind a könyv, mind az anime! :D
Nelli

Névtelen írta...

Vagy... ó, azt hiszem rosszat mondtam. A Laputa nem azonos Jones könyvével, csak a cím ugyanaz... Bocsánat. :)
Nelli

Katamanó írta...

Nem mondtál rosszat. De én sehol nem írtam a Laputáról. Ismerem is és nagyon szeretem ahogy az összes ghiblit. Ha megnézed, a nevem mellett az is ott van, hogy anime rajongó vagyok :) Igaz mostanában kevés időm van, de szerencsére az összes Ghibli megvan nekem, a Pa- Pa- Pandától egészen a Gedo Senkiiig :) Amit ajánlok figyelmedbe, ha nem láttad volna, mert igazán varázslatos film, sárkányokkal, és mindenféle csodás elemmel. Igaz ez nem teljesen Miyazaki film, hanem az Ő fiáé, de azért megér egy próbát :)

Névtelen írta...

A Laputa - Az égi palotát azért említettem, mert láttam, hogy az előttem szóló elhaym mit írt és először - tudatlanul - azt hittem, hogy a Laputára gondol, és nem tudja, hogy Miyazaki azt is feldolgozta. De aztán jobban utánanéztem a dolgoknak, rájöttem, hogy a Laputának semmi köze Joneshoz, és ennek hála azt megtudtam, hogy Jones egész Palota-sorozatot írt, így hát meg is rendeltem az utolsó két könyvet: Az égi palotát és A másik palotát. :)Gedo Senkit, vagyis a Földtenger varázslóját láttam, az is fantasztikus, de azt hiszem nekem akkor is marad a Miyazaki filmekből A vándolró palota a kedvencem. :)
Nelli

Megjegyzés küldése