Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. június 11., szombat

Jane Austen: Büszkeség és Balítélet


Az idei év hiánypótló projectje nálam, hogy megismerkedem néhány világhíres klasszikus regénnyel. Kezdtem a Zabhegyezővel, amitől nem voltam elájulva, aztán folytattam a Büszkeség és Balítélettel, ami már egy teljesen más dimenzió.


Tartottam ettől a könyvtől, hogy majd terjengős, unalmas leírásokkal tarkított sótlan love sztorit kapok. Nagy szerencsémre nem így történt, nagyon kellemesen csalódtam. Jane Austen nagyon jól ír, nem tudom miért, de teljesen megdöbbentett a humora. Fogalmam sincs miből gondoltam, hogy egy, az 1700-as években íródott szerelmes regényben nem lehet humor, és nem csak az, hanem szarkazmus, helyenként cinizmus. Csak úgy dagadt a májam olvasás közben a gyönyörűségtől!


Gondolom a történetet nem kell bemutatnom hosszan, mert rajtam kívül már mindenki olvasta. Adott 5 db hajadon nemes, ám szegény lány egy unalmas kisvárosban, ahova hogy hogy nem, pont most érkezett egy csapat vörös kabátos tiszt, és új magas rangú nőtlen szomszédok. A vidéki kisvárosi élet monotonságát csak a bálok színes forgataga töri meg.

A központban a Benett család áll, ahol a családfő – Mr. Benett- elkövette azt a hibát 30 éve, hogy feleségül vett egy nagyon buta sápítozós hárpiát – Mrs. Benett-et. Mindezek ellenére, az öreg derűs cinizmussal szemléli életüket, és ha teheti, elvonul könyvtárszobájába. (Nagy kedvenceim azok a jelenetek, ahol Mr. Benett cinikus humora jut előtérbe.) Aztán ott vannak a lányok, mind különböző egyéniség. Jane, a legidősebb, aki mindenkiben meglátja a jót, minden idők legnagyobb naívája, de jól áll neki, ettől szerethető. Heves érzelmeket táplál Mr. Bingley, a már említett új szomszéd iránt, ami viszonzásra is talál, ám semmi nincs bonyodalom nélkül…

Jane után a sorban következő nővér Elizabeth, aki számomra a regény igazi főszereplője, egy intelligens, gyors észjárású, önfejű lány, akinek jól felvágták a nyelvét. Ő „Miss Balítélet” a könyvben, pontosan úgy, ahogy az ő Mr. Darcy-ja „Mr. Büszkeség”.


A többi 3 húg inkább a kedves mamára ütött, nem sűrűn álltak sorba amikor az észt osztogatták, nincs szűrő az agyuk és a szájuk között, amivel gyakran szégyenbe hozzák idősebb testvéreiket és apjukat.
Hm, azt ígértem nem írok sokat a regényről, nem nagyon akar összejönni:) Annyira nagyszerűek a karakterek a regényben, egyedi és kidolgozott mind, könnyű lenne hosszú jellemzéseket írni róluk.


Talán pont a karakterek sokszínűségében rejlik a regény időtálló sikere. Vagy talán még

abban, hogy utolsó betűjéig hisz a szerelemre épülő házasságban, még akkor is, ha a helyzet kilátástalan, hiszen hozomány nélküli kisasszonyoknak nem sok esélye volt abban az időben szabad akaratukból jól házasodni. Jah, és hát a legfontosabban majdnem elfelejtettem. Mr. Darcy, a tökéletes férfi, a siker kulcsa! Tudom, hogy nagyon klisés imádni Mr. Darcy-t, nem tehetek róla, kellene otthonra (főleg, hogy őt nem tudtam másképp vizualizálni, csak Colin Firth-ként).

A regény hatására megnéztem a BBC minisorozatát, ami egy hihetetlen telitalálat. Így kell filmadaptációt készíteni kérem szépen!

Szóval kijelenthetem, hogy áldozatul estem, becsatlakoztam a B&B népes rajongó táborába!

4 megjegyzés:

Könyvmoly írta...

Éjjen, éjjen! Üdvözöllek az áldozatok között! :) 12 éves korom óta imádom (anyám! lassan már 11 éve :D )
A BBC négy részes a kedvenc feldolgozásom, Colin Firth pedig örökké Darcy :)

Titti írta...

Wow, akkor én nagyon későn érő tipusnak számítok, már ami Jane Austent illeti;)
Hm, én egy 6 részes minisorozatot néztem meg. Több is van akkor?o.O

♫GokYuuSa♫ írta...

a filmet imádom! könyvet még sajna nem sikerült elolvasni:(

KRISZTINA írta...

Én 4 filmet láttam különböző szereplőkkel a Büszkeség és balítéletből...Az 1940-est,1980-ast,1995-öst és a 2005-öst!Utóbbi kettő a kedvencem!Bár Colin Firth mindig is Mr.Darcy marad a számomra bármiben is látom!A könyvet is olvastam!!!Bár mindegyik Jane Austen könyvet olvastam,s sok filmadaptációt láttam belőlük...Azt is mondhatom nyugodt szívvel,hogy egy Austen Fan vagyok! :) A másik nagy kedvenc tőle az Értelem és érzelem!

Megjegyzés küldése