Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. március 26., szombat

Andrea Cremer: Nightshade- Az Őrzők

Imádom a farkasokat. A kedvenc állataim, minden róluk szóló könyvet igyekszem elolvasni amint csak lehet. Az Urban fantasy könyvekből is a legjobban azokat szeretem, amikben Ők a főszereplők. Szeretek a belépni a világukba és rajtuk keresztül szemlélni az életet. Nem volt hát kérdéses, hogy A Nightshade is itt fog csücsülni a polcomon.

Calla-nak a tizenhét éves alfa farkas lánynak hamarosan saját falkát kell alapítania, egy számára kijelölt fiúval, Rennel, aki a szomszédos falkának a jövendőbeli alfa jelöltje. Az, hogy ehhez a két fiatal mit szól már más kérdés. Calla bele is törődne a sorsába, de a sors máshogy dönt. Megjelenik ugyanis Shay, egy titokzatos fiú, akinek Calla megmentette az életét, annak ellenére, hogy ez szigorúan tilos, és halál büntetés jár érte. Shay fenekestül felborítja a falkák és Calla életét, és olyan titkokra bukkan, amiknek sosem lett volna szabad kiderülniük, mindeközben a gonosz Keresők vadásznak is Shay-re aki semmit nem tud arról, hogy ő valóban miért is ilyen fontos személy.


Az első fejezet elolvasásánál kissé megijedtem, hogy ez is egy szokásos, klisés tini könyvecske lesz, aminek minden mozzanatát kiszámíthatom. Őszinte örömömre nem találtam könyvet a piacon jelenleg, ami hasonlítana erre. Ugyanis az Őrzőkben minden van, mágia, varázslat, szerelem, harc és rejtély.

Itt is látszik a könyvön, hogy aki írta, tudja mit akar kezdeni a történettel, és nagyon jól tudja mozgatni a szálakat. Ami még hatalmas pozitívum, hogy annak ellenére, hogy a regény egy sorozat bevezető darabja, ezt egyáltalán nem érezzük, a világ rögtön beszippant, magával ragad és nem enged.

Azt gondolom ebben a sorozatban még nagyon sok van, hihetetlenül tetszik a társadalom kritikai része is, sőt alaphelyzetben még a nemi erőszakot is sejteti, éppen ezért pláne nem egy szokványos tini könyvvel van dolgunk, még a melegek sem zavartak benne, nem volt erőltetett, amilyen módon szerepeltek a könyvben. és nagyon érdekes volt az, ahogyan bemutatta az írónő, hoyg az emberek (farkasok), hogy viszonyulnak ehhez a helyzethez.

A könyv borítója nagyon szép, nagyon jó minőségű is, kifejezetten tetszett a fejezetek közötti elválasztó holdas kép. Nagyon hangulatos. Annak is örülök, hogy aki szerkesztette a könyvet, el is olvashatta előtte, ugyanis a fejezet oldalak elején lévő kis háromszögek sem véletlenül vannak jelen.

A sorozat következő kötete, a Wolfsbane, 2011 júliusában jelenik meg Amerikában, A befjező harmadik kötet pedig 2012 tavaszán várható, lesz miért izgulni, de azt hiszem, meg fogja érni a várakozást.

Nagyon várom már a következő részt, és remélem az írónő is minél gyorsabban halad vele odakint, hogy minél hamarabb olvashassák itthon is az emberek. Számomra tízből tíz. Egy aprócska gondom volt vele, ami miatt nem kapja meg a tizenegy pontot, ez nem más, mint Calla elbeszélői vénája. Néhol nagyon érzelem mentesen mesél a dolgokról, mintha ő csak egy kívülálló lenne, ami természetesen nem igaz. Ennek ellenére a könyv szuper, de most az egyszer megkockáztatom azt, talán jobb lett volna harmadik személyben, ugyanis ha valaki meséli a történetet, annak kell hogy legyen egy sajátos stílusa, különben nehéz vele azonosulni.

A könyvet nagyon köszönöm az Egmont Dark kiadónak!

10 megjegyzés:

Admin írta...

Szia Kata!

Nagyon ígéretes ez a könyv is,és gyönyörű a borítója!
Én most elég lassan haladok a Végzetes ölelés-sel,nem értem miért...
Most olvastam a Molyon,hogy fájt a lábad. Hogy vagy??? Jobb már a helyzet? Végül orvoshoz kellett menned?

Ancsa

Magyar Emese írta...

Szerintem nagyon jó ez a könyv mert egy szerelmi történet és harc egyben én ezeket a történeteket szeretem a legjobban!!

Katamanó írta...

egyetértünk teljesen :)

Névtelen írta...

Imádom a farkasos könyveket, de bevallom nekem ez kicsit gyengének tűnt ,de azért várom a folytatást .
Örülök ,hogy az írók végre mernek ilyen könyveket is alkotni ,és nem csak megszokott vámpíros-szerelmes történeteket kapunk.
Csak azt bánom ,hogy David Clement-Davies-től a "The Sight" és a "Fell" nem jelent meg Magyarországon, és sehogy sem tudom megszerezni :(

Katamanó írta...

Ha kint megjelent akkor Bookdepositorytól simán megrendelheted őket :) Nekem nagyon tetszett ez a könyv, pláne mert végre nem csak a szerelmen volt a hangsúly és szerintem még nagyon sok minden ki fog derülni a világról :)

Selira írta...

Szerintem is kicsit gyenge... nem a sztori, hanem a tálalás. Nekem a párbeszédek és a megfogalmazások nem tetszettek. Már két hete olvasom, de már csak azért, hogyha már megvettem olvassam is el... Pedig egy ilyen könyv átlagban egy nap, max kettő nálam :) Maga a világ tetszik, érdekes, de nem tudom, hogy megveszem-e majd a következő kötetet =/.

Katamanó írta...

Sajnálom, hogy neked nem tetszett :) Én igazából azt szeretem ebben a könyvben, hogy nem csak egy romantikus maszlag, hanem szerintem tart valamerre :)

Névtelen írta...

Lehet ,hogy egy kicsit magasra teszem a mércét, és elfogult vagyok a Shiver-el :D Az a könyv mentett meg életem legrosszabb 3 napján a kórházban. Ahogy láttam ez az írónak a bemutatkozó könyve, de szerintem van tehetsége ,és abban is igazad van ,hogy nem nyálas-szerelmes a sztori. Én biztos megveszem a folytatást csak azért is :)

Katamanó írta...

Na látod ez érdekes dolog, mert nekem a Shiver konkrétan nem tetszett annyira. A Linger igen :)De az tény és való, hogy annak a soeozatnak van egy nagyon sajátos atmoszférája, volt szerencsém itthon találkozni az írónővel is, aki nagyon szimpatikus nő volt :)

Névtelen írta...

[Megjegyzés: az alábbi wall-of-text a személyes véleményem a könyvről, akár mini-reviewnak is tekinthető, és csak minimális szinten tartalmaz spoiler-eket, de utalások előfordulhatnak, amik befolyásolhatják az olvasási élményedet!]

Nemrég fejeztem be a könyvet, és imádtam, bár általában én is odavagyok a farkasos könyvekért. :)
(Elképzelni nem tudom, hogy miért, de van valami eszméletlenül izgalmas abban, hogy valaki egyszerre farkas is és ember is. Elég gyakran én is nagyon-nagyon szeretnék bundát és éles fogakat növeszteni.)

Ami tetszett nagyon, az a könyv világba, ahogy azt bemutatja, lefesti nekünk (Calla szemszögéből). Igazándiból ez tartott csak meg az elején - alapból a könyvet is csak tök véletlenül vettem észre, megakadt a szemem a címén egy listán, egyáltalán nem számítottam, hogy ilyen jó könyvet kifogok.

Nade visszatérve, ami _nagyon_ nem tetszett, az a szerelmi háromszög, és majdnem minden ezzel kapcsolatban. Egyrészt Calla reakciója a két fiúra. Oké, én nem vagyok lány, tehát értelemszerűen elsőkézből nem tudom, hogyan működik náluk, de ez azért szerintem túlzás. Ne akarjon már összeesni, amikor az egyik szerelme megérinti. Főleg nem úgy, hogy ő egy farkas alfa. Nagyon túlzásnak éreztem sok helyen. A fiúk szemszögét kicsit jobban meg tudom érteni, bár néhol itt is tetten érhetőek túlzások.

(Megjegyzés: nem állítom, hogy tapasztalt lennék szerelem témájában, de azért már láttam [és éreztem] egyet-s-mást. Rengeteg dolgot viszont nem. Talán csak emiatt van ilyen reakcióm a könyv ezen aspektusára.)

Ami viszont mindenképpen a könyv javára írható, az a gyors tempója. Nem tart szünetet, eszeveszetten rohan az első sortól az utolsó fejezetig. (Igen, ott érezhetően lelassul a dolog, nem véletlenül.)

Igazán nem örültem a cliffhangernek a könyv végén, de ez várható volt, ha más nem, a könyv tempójából ítélve. Ettől még nem kell szeretnem. Így most olyan hosszúnak tűnik az a 2 hónap Július 26-ig... :( :)

Végezetül még annyit említenék meg, hogy szerintem a sorozatnak nagyon jót tenne egy "bevezető" (prequel) könyv, egy objektívebb szereplő narratívájával, amin keresztül jobban megismerhetnénk a világot. A Nightshade az esetek döntő többségében nem megy bele a részletekbe a világ egyes elemeit tekintve (pl. az Őrzők történelme, társadalma), csupán az abszolút minimumot mondja el, hogy a történet rohanhasson tovább. Ez egyrészt jó, másrészt viszont levon a könyv tartósságából, értékéből.

A folytatás július 26-án jelenik meg Amerikában, Wolfsbane címmel. Az első fejezet elolvasható itt: http://www.nightshadebook.com/assets/pdf/WolfsbaneCh1.pdf

(Ezún is elnézést kérek Katamanó, amiért mikro-blogolok a blogodon, de ezt valahogy le kellett írnom most.)

ShdNx (MSN, GTalk)

Megjegyzés küldése