Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. szeptember 10., szombat

Amy Plum: Die for Me

Nem csak magyar könyvek tudnak borítófronton elcsábítani, hanem bizony a külföldiek is.  Amint megláttam ennek a könyvek a fedelét, nyál csorgatva ültem a gépem előtt és fontolgattam magamban a "kell vagy nem kell" kérdését. Mivel kritikát írok róla, azt hiszem sejthetitek, mi lett a könyv sorsa.

Történetünk egy családi tragédiával kezdődik, avagy Kate-nek, a barna hajú New Yorki lánynak, és Charlotte-nak a szőke hajú - (Ebből el is lehet dönteni, hogy a barna csaj a könyvmoly, a szőke meg a buli maca.... jaaj... ha lett volna egy vörös tesó az lett volna a kéjkirálynő vagy mi a szösz? ) - testvérének, megölték a szüleit. Így Franciaországba költöznek a nagyszüleikhez, méghozzá Párizsba. Kate kávézókba jár olvasgatni, és bizony, mily meglepő fordulat, egy kávézóban összetalálkozik a pillantása egy hihetetlenül jóképű fiúval, sőt úgy tűnik nem csak neki tetszik a srác....

Na már most, igen... ehhem... Ez bizony egy ilyen sablonos történetecske. Egyetlen különlegessége, hogy ki nem találnánk milyen természetfeletti lények vannak benne. Nem is csoda, mert engem inkább taszított a gondolat, hogy egy ilyen párom legyen, nemhogy vonzott volna...

A történet cselekménye hihetetlenül lassú, rengeteg romantikázás van benne, és ami a legbosszantóbb két hivatalos találka után úgy egymásba habarodnak hőseink, hogy máris meghalnának egymásért... Nagyon sok csöpögős, kissé abszurd, ámbár kiszámítható jelenet van a könyvben. A nagyszülők is hihetetlenül engedékenyek, olyan dolgokat megengednek, amit egy jóravaló, normális szülő se tenne meg, márpedig ők annak vannak feltüntetve.

A cselekmény szó szerint akadozik, az érdekes részekről túl kevés szó esik, a felesleges sallang pedig majdnem a háromnegyedét kiteszi a kötetnek. A főgonosz legyőzése, sőt maga főgonosz is nevetséges úgy ahogy van, egyszerűen hihetetlen, és bugyuta az egész.

A borító persze - csak hogy jót is mondjak - gyönyörű! Nagyon könnyű olvasni is. Semmi különleges kifejezést nem használ az író, maximum néhány francia szót, de afelett nyugodtan átsiklunk, vagy  megmagyarázza az írónő, hogy mit is jelentenek. Tehát a szókincse a könyvnek 2 pontos.

Még egy szőrözős megjegyzés, de lehet ez már csak azért, mert kinőttem én már ebből. A főhősnőnk nem egyszer jellemzi úgy szerelmét, hogy "lethal". Ez azt jelenti, hogy legyőzhetetlen, szinte isteni erejű, de egyben jól kinéző is... blaaa blaaaa blaaaaaa. Na már most, én egyszerűen egy 19 éves srácot nem tudok így elképzelni. Vagy lehet el tudnék, de akkor nem így kellett volna jellemezni, ahogy a könyvnek sikerült. Így csak egy gúnyos mosolyt csalt az arcomra eme szó gyakori használata. Már bocsánat, de én ezt nem tudom elhinni attól, hogy minél többet le van írva.

Mindent egybe vetve, látom én, hogy ebben a műfajban bármi eladható. Az ilyen kiszámítható, klisés zagyvaság is, amiben teljesen felesleges az urban fantasy vonal, elment volna ez egy sima fiataloknak való szerelmi regénynek is. Vagy még annak se.. Mégis be kell valljam annyira nem csalódtam, mert húzták már le előttem elegen, és amikor olvastam egy könnyű olvasmányra vágytam, amin nem kell gondolkozni... Na ez tökéletesen megfelelt a célnak. Ennek ellenére sem fog tőlem 4 pont-nál többet kapni. Fene ezekbe a szép könyvekbe.... Lassan előítéletes leszek. 

7 megjegyzés:

Titti írta...

A fennt látható borítóval van meg neked?
Mert az tényleg szemet gyönyörködtető!:)
Én a multkor, amikor angol könyveket rendeltem még az Anna dressed in blood-ra kacsintgattam, az is nagyon szép:) De aztán meggyőztem magam, hogy annyira jó nem lehet.

Katamanó írta...

Jajaja. Ezzel ráadásul hardback. És a fekete minta dombornyomásos. És majdnem akkora mint a Shadowfever, csak persze vékonyabb. Majd ha jössz vmikor erre felé, akkor eldicsekszem :D De mondom, lassacskén ami szép...... :(:(:(

Katamanó írta...

Ja szerintem az Anna Dressed in Blood jó lehet, én is nézegetem, szerintem a borítója miatt nem is fogom kibírni, úgyhogy majd elmondom milyen volt :D

WildWorld írta...

Na, még egy szép könyv, amit nem fogok elolvasni. XD

Katamanó írta...

Hidd el, én is gyűlölöm, hogy nem tudok az ilyen szépségeknek ellenállni.... Nem vagyok normális, de megrendeltem pl a Shadowfever újabb kiadását, mert nagyon tetszik.... Pedig megvettem már kindle-re, megkaptam ajándékban hardback-ben, és most lesz paperbackem is... áhhh.... főbe kéne lőnöm magam...

Titti írta...

Hehe, szegény Robi:)

Katamanó írta...

most nem nagyon szól :D Sok pénzért kapta a Lap Topját, ami eredetileg enyime lett volna :D Szal most igazából vásárolgathatok kedvemre :D De inkább kivárom amikor jönnek már végre a jó kis megjelenések :)

Megjegyzés küldése