Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. július 28., csütörtök

Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala

Vallomás: ezt a könyvet csak azért vettem meg, mert fillérekbe került. Gondoltam, ha másnak nem is, majd gyújtósnak jó lesz. Igazából, ez egy nagyon jó önigazolás volt a gyűjtögető kis lelkemnek, hogy érdemes mindenféle – akár érdektelennek tűnő- könyveket is behörcsögösködni, mert kedvencek lapulhatnak a kirakodóvásár utolsó roskadozó bódéjában is!

Disztópikus társadalom képe tárul elénk: Észak-Amerika területén totális nyomor és elnyomás alatt élnek 12 elszigetelt körzet lakói, ó felettük hatalmaskodik a Kapitólium. 74 évvel ezelőtt a körzetek fellázadtak elnyomójuk ellen, sajnos kudarcot vallottak, büntetésük azóta is minden évben: az Éhezők Viadala. Tizenkét lány és tizenkét fiú – körzetenként egy pár- abban a „megtiszteltetésben” részesül, hogy megküzdhetnek egymással utolsó vérükig. A játékszabály nagyon egyszerű: ölsz vagy megölnek, csak egy maradhat életben.Tisztára mint a Hegylakóban, csak itt élőben nézheti Panem egész  akossága a showt.
A tizenkettedik körzetben találkozunk Katniss-szal, aki önként jelentkezőként kerül a Viadalba, mert nem hagyhatta alig 12 éves húgát a biztos halálba menetelni. A lánynak nem ismeretlen a túlélésért folytatott harc, mióta apja meghalt, minden nap azért kockáztatja az
életét orvvadászként, hogy legyen mit enni a családjának. A viadalon Katniss párja Peeta lesz, egy erős 17 éves srác, aki szinte nulla tapasztalattal rendelkezik gyilkolás téren (tegye fel a kezét, akinek több van…). Mentoruk az egyetlen korábbi győztes a 12. körzetből, egy Haymitch nevű folyamatos alkohol mámorban úszó fickó, elvileg neki kellene segíteni a srácoknak, már ha sikerülne eszméletnél maradnia. Szóval nem sok jót tartogat a jövő Katnissék számára, annyi szerencséjük van csupán, hogy briliáns sztájlisztot kapnak Cinna személyében, akinek emlékezetes jelmezekkel, és egy kis trükkel sikerül felhívnia a támogatók figyelmét a tizenkettedik körzet játékosaira, talán megkönnyítve így valamelyikük túlélését.

Ha túl tudunk lendülni azon az eszement baromságon, hogy egy  társadalom a legnagyobb kincseit, a jövő reménységeit, a gyerekeket ó küldi mészárszékre minden évben, akkor tetszeni fog a könyv. Én azért elég nagy agymenésnek tartom ezt az alapkoncepciót - hallja Mrs Collins? Persze bejött az írónőnek a dolog, hiszen kíméletlenül sokkol az első pillanattól kezdve, magától érthetődő természetességgel tolja az arcomba a brutális tényeket, és dobjatok meg egy zsák unlike-al, de nekem nagyon bejön a dolog (Gondolom másoknak is, mert készül az első részből a film, 2012 márciusában lesz a premier). 

Katniss nagyon szimpi, kidolgozott karakter: szívós, okos, vannak elvei és éppen olyan tökéletlen, mint a legtöbb földi halandó. Jól tudtam vele végig azonosulni, ami már csak azért is vicces, mert ha belegondolok, én már a tizenkettedik körzetben megdögöltem volna egy hét alatt…mert se térerő, se kaja, se kindli – nem Tittinek való vidék.

A könyvnek végig sötét a hangulata, de szerencsére ez nem párosul melankóliával, a remény aranyszárnyú fecsegő poszátája nem hagy minket sűrűn búsulni, inkább az idegeinket terheli meg sok-sok izgalommal. Katnissról beszélek még mindig különben Aki akarva akaratlanul is reményt ad a penemieknek a nagy vadászat közben, amivel nem is sejti mekkora bajt hoz magára.

Nem szoktam számokkal értékelni egy könyvet, de ha tenném, akkor azt mondanám, hogy az Éhezők Viadala kirobbant a skálámról, egy szokatlanul magas pontszámot követelve!

7 megjegyzés:

WildWorld írta...

Érdekes, én pont fordítva voltam vele, azért mertem nekiállni, mert annyi jót olvastam róla. :)
Mindenképpen megérte, nekem is az egyik nagy kedvencem, bár én Katniss személyiségéért nem vagyok oda, de a mellékszereplők meg maga a világ annyira jó, hogy még így simán kiemelkedő élmény a könyv.

Katamanó írta...

Én sem kedvelem igazából Katniss-t, sőt annyira oda sem vagyok érte, mint Titti, de szerintem is jó könyv volt, bár bennem ennyire mély nyomokat nem hagyott.

Titti írta...

Na fejtsétek ki mi a baj Katnisszal:)
Fura volt,mert ugye 2009ben jelent emg itthon ez a könyv, azóta rengetek jót olvastam róla, de valahogy nem érdekelt. Igy voltam az Időutazó fejeségével is, az is az a kategória amit kár lett volna kihagyni:)

Ketket írta...

Nekem nincs bajom Katnissal, sérült áru ő is:)

Lupi írta...

Titti: én is sokáig halogattam az olvasást, valahogy nem vonzott ez az "utópisztikus, Mad Max" jellegű világ, pedig sokan dicsérték és ajánlgatták.
Aztán végül beleolvastam és nagy szerelem lett, nem tudtam letenni a könyvet.:)
Tetszett a kritikád:)))

Titti írta...

Köszi Lupi:)
Akkor mi nagyon hasonló módon találkoztunk a könyvvel, jobb később mint soha:)

WildWorld írta...

Katniss nekem már egy kicsit túl sokat drámázik, vacillál, majd mikor meggyőzi magát valamiről, hirtelen elhatározza a szöges ellenkezőjét. :D Nem mondom, megfelel főszereplőnek, de... hmm, nem is tudom, azért nem a kedvenc szereplőm a sztoriban.

Megjegyzés küldése