Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. június 14., kedd

Brent Weeks: Az Árnyékvilág Peremén

Ez a regény az Éjangyal Trilógia második része, nagyon sok poént le fogok lőni az első részre való tekintettel, magyarul Árnyak útján SPOILER veszély ON!

 Előre leszögezném, hogy ez a legjobb könyv amit idén olvastam (igen, Katamanó, még a Shadowfever-t is veri egy fél hanggal). Ezt onnan lehet tudni, hogy végig bizsereg bennem valami olvasás közben.

Kylar, Elene és Uly sikeresen elmenekül Cenariaból. A terv az, hogy letelepednek, összeházasodnak, fűvész boltot nyitnak- mint tisztes átlagpolgárok- és boldogan élnek amíg meg nem halnak. Szerencsére semmi sem a tervnek megfelelően történik, mert akkor ez egy rövid könyv lenne. Kylar békét akar találni a szerelemben, hátrahagyni mindent, ami az egykori Mestergyilkos volt. Igyekezete ellenére megkísérti őt a múlt szele: megtudja Logan életben van, és csak ő mentheti meg . Szegény ember gyomorforgató dolgokon megy keresztül ,aminek normál esetben a 10%-át túlélni is csoda. Viszont ha Gyre Király él, akkor Cenaria-nak is van egy cseppnyi esélye Khalidor és Garoth Uursul Istenkirály ellen.

Weeks-nek vannak új érdekes karakterei, mint például Ariele Nővér, a Rend tagja, és még sokan mások apróbb jelentőséggel. Számos szálon folyik a cselekmény, ott van először is Mama K a „lányaival” és Agon Brent tábornokkal, aztán Dorian és Solon akik kettéválnak Feirrel, a főgonosz Istenkirály a Vürdermeister-jeivel, Elene a saját útját járja Ariele Nővér és Uly után, Logan a Pokol Segglyukában, és végül Kylar, aki egyre erősebb és erősebb lesz. Ami a legmeglepőbb volt számomra, hogy Vi (ugye emlékszünk rá? Ő Hu Gibbet tanítványa, aki megpróbálja megölni Kylart az első részben) előlép a sötétből, főszereplővé növekszik és ezzel megfűszerezi az egész regényt. Azt mondanám, hogy a könyv három támpillérje Logan, Vi és Kayler, közös bennük, hogy mindannyian olyan szituációkba kerülnek, ahol keményen szembe kell nézni nem csak a külső fenyegetésekkel, de saját magukkal is. Meg kell találniuk és elfogadni azt az embert, akivé váltak. Az ő személyes útjukat és sorsukat követhetjük,miközben a fent említett többiek inkább a cselekmény mesélés eszközei.
A regénynek sötét a hangulata, tele van horrorral, kegyetlenséggel és erőszakkal, Weeks-nek érdekes gyerekkora lehetett, mert néha iszonytatóan beteg dolgokról ír, amik fogalmam sincs, hogy jutottak eszébe. Emiatt lehet, hogy sokaknak „too much” lesz a könyv, de én imádtam, már most elkezdeném az újraolvasást.


A történetből nem maradhat ki egy epikus méretű brutális csata, a könyv végén egy akkora jóféle függővéget kapunk, hogy nem hiszem kibírom a várakozást decemberig, akkor jelenik meg a befejező rész Az árnyakon túl címmel. Tuti biztos csemege lesz, még azt is megkockáztatnám halkan, hogy fantasy klasszikus született.

8 megjegyzés:

♫GokYuuSa♫ írta...

Ez a trilógia sikerlistás is lehetne, de kevesen veszik meg, sokan nem sejtik milyen jó és nem merik megvenni. Pedig nálam kenterbe verte Böszörményi Rémálomkönyveit, ami nálam örök szeretem vol. Ill azt hittem....
Kylar karaktere egyszerűen briliáns. Az 1. kötetben nyomon követhető fejlődése, a személyiség változása és a 2. kötetben való kétségbeesése...
Elene, Logan, Mama K, Durzo... Nah Blint volt a másik, aki a szívemhez nőtt. nagyon. Vi is kicsit. Kevés olyan író van, aki így át tudja adni a szereplők érzéseit. Mikor Kylar sírt, én is. Mikor Logan harcba indult én is fellelkesültem. Az embert magával tudja rántani, és ez hihetetlen, főleg úgy, hogy ezek egy szerző első művei!
Bocsi kicsit szófosásom van asszem^^"

Katamanó írta...

:D:D Én is várom már, hogy olvashassam, de azt hiszem Titti barátnőm teljesen egyetért veled :)

♫GokYuuSa♫ írta...

Alig várom a folytatást^^ Közben terjesztem a könyvet a saját baráti körömbenXD

sera írta...

Mielőtt megvettem volna a két kötetet csak rosszat hallottam róla. Igaz, csak egy embertől, de az ő véleményére adok. Viszont továbbra is tetszett az ismertetője, a borítója és a "szlogenek" a címlapon, illetve megtudtam, hogy csak a történet "középkorisága" nem tetszett unokahúgomnak, eldöntöttem, megveszek, adok neki egy esélyt.
Az eredménye az lett, hogy másfél hét alatt kiolvastam a két kötetet, mert egyszerűen nem tudtam letenni. Még elalvás előtt is azon gondolkoztam, hogy erre mit fog lépni Kylar, vagy épp Logan. És most, hogy itt vagyok és várom a harmadik kötetet folyamatosan azon kattog az agyam, hogy ebből még mit lehet kihozni, hogy lehet a szerelmet megmenteni, stb ... ahogy írtad, ennél jobban nem hagyhatta volna függőben a sztorit XD
De megmentettél, mert azt kerestem, hogy mikor adják ki magyarul a következő részt. Most már tudom, születésnapomra meglepem magam a befejező kötettel.
Egyébként most, hogy keresgettem a neten is, csak jó véleményekbe futottam bele, lehet, hogy csak a véletlen műve, vagy csak azért van, mert nem olvastam végig mindent. A lényeg, hogy Weeks - hiába elsőkötetes író - a kedvencek közé nőtte ki magát.

Titti írta...

GookYuuSa: bocsi, kicsit lassan ébredek, nem néztem a kommenteket, de abszolút egyetértek veled. Isteni ez a trilógia, azóta már elolvastam angolul a befejező kötetet is, és mondhatom, hogy hihetetlen jó, és simán elolvasnék belőle még 3 részt:) Lesz majd poszt is róla, ha seggbe rúgom magam és megírom:D

sera: micsoda unokahugod van!majdnem eltérített egy szupijó könyvtől XD

Névtelen írta...

pdf-ben nem akarjátok megosztani a második részt? :)

Katamanó írta...

Nem! Ami a blogon megjelenik kritika magyar könyvről, az mind vásárolt könyv, vagy recenziós példány.

NorbertG írta...

Állítólag októberben jön a harmadik rész. Alig várom... :)

Megjegyzés küldése