Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. november 8., kedd

Ally Condie: Mathced - Egymáshoz rendelve

Már pár napja elolvastam ezt a könyvet, de szerettem volna, hogy ülepedjen egy kicsit. Nagyon vártam, és őszintén reménykedtem abban, hogy jó lesz, de hogy ennyire azt nem gondoltam volna. Őszintén tisztelem a Ciceró kiadót, aki megtalálja ezeket a gyöngyszemeket a műfaj sajnos igen gyakran előforduló ponyvái, és limonádéi között. 

Az új társadalomban minden úgy működik, ahogy működnie kell. Mindenkinek van munkája, képességei szerinti helyeken dolgozik, minden szabadidejük és hobbijuk be van osztva, sőt már párt sem maguknak választanak, hanem a Társadalom tökéletes gépezete és a Hivatalnokok segítségével dől  el, ki- kihez fog tartozni. Ez természetesen senkinek sem furcsa, sőt! A lányok és a fiúk türelmetlenül várják bált, amikor is megtudják kivel fogják leélni életüket. Cassia is pontosan a bálra készülődik, azt gondolná minden úgy fog működni, mint a karika csapás, azonban azt ő maga sem hitte volna, hogy miután megtudja, ki lesz a párja, a monitoron egy másik fiú arca jelenik meg. Ráadásul ezt a fiút ismeri is.... 

A társadalom felépítése, a világ kialakítása, a tragédia előszele mind szerepet kap ebben a könyvben. Számomra az volt érdekes, hogy mivel Cassie szemein keresztül láttam a világot, minden borzalmas dolgot el tudtam fogadni. Szép lassan kezdtem el lázadni a kormány és a hivatalnokok ellen. Az elején szinte észre sem vettem, mintha szemellenzőt viseltem volna, hogy mennyire mű és riasztó ez az egész.
Ha valaki egy akció dús véres dísztópiás regényre vágyik, az bizony rossz úton jár. A Matched cseppet sem véres könyv, ám annál jobban hat ránk, a benne lévő, és a családok ellen lévő lelki terror. A sok hazugság, a tabletták és sorolhatnám... riasztó, ijesztő és az a nagy baj, hogy mindez akár elképzelhető is lehet egyszer....

A szereplőket kivétel nélkül kedveltem, vagy utáltam. Cassia-t nagyon megkedveltem, így, tökéletesen meg tudtam érteni, hogy őrlődik a két fiú között, ami igazából, valahol a jelképe annak, hogy képes- e saját maga önálló döntéseket hozni az életéről, avagy sem. 

Nagyon örülök, hogy megmaradt az eredeti borító, mert ennél jobban visszaadni ezt a könyvet enyhén szólva is lehetetlenség lett volna. Nem mondom, hogy gyönyörű, mert ennél láttunk már szebbeket is, de amit ábrázol, az zseniális. A könyv minősége kimondottan jó, nem törik a gerince, a betűk mérete kényelmes és a borító jó minőségű papírból van, nem pödörődik. 

Én magam is megdöbbentem azon, mennyire imádtam ezt a könyvet. Kedvenc lett a szó minden értelmében. Nem tudok és nem is akarok belekötni. Csak ajánlani tudom, és ha hiszitek ha nem, nekem olyan érzésem volt, mint akkor amikor Orwell 1984-ét olvastam. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez a könyv Orwell egy könnyedebb, tiniknek készült verziója. - Azt gondolom emellett, hogy kimondottan nem tinikönyv, nyugodtan élvezhetik a felnőttek is, sőt! - Ezek után nem kérdés, a könyv tízből tizenegy pontot érdemel. Még több Ally Condiet akarok olvasni! Most!
A könyvet nagyon köszönöm a Ciceró könyvkiadónak és Till Zsuzsának! 

2 megjegyzés:

Greylupus írta...

Én most olvasom, csak a közepe felé tartok, de teljesen egyetértek. Nagyon olvastatja magát a történet, nem véres, nem borzalmas, nem pörög túlzottan, de mégis van mögötte valami fenyegetés, ami az egészre rányomja a bélyegét.

Örülök, hogy ismét egyezik a véleményem veled:)))

Katamanó írta...

Én is :):) De tényleg meglepően jó könyv, én nem gondoltam volna. Nekem bevallom még az Éhezők Viadalánál is jobban tetszik :)

Megjegyzés küldése