Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. május 18., szerda

Sarwat Chadda: Az Ördög Csókja

Ismét egy könyvünnepes találat. Annyit gondolkodtam azon, hogy megvegyem- e. Legalább ötször vissza menten a standjukhoz nézegetni, míg végül beadtam a derekamat. Üsse kavics, olyan szép, csak nem lehet olyan rossz.

Billi SanGreal (igen ő egy lány, csak mohamedán neve van. ) nem választhatja meg a sorsát. Már születése pillanatában eldőlt, hogy Ő is templomos lovag lesz, ahogy az anyja és apja is volt. Persze Ő nincs megelégedve ezzel a helyzettel. Zavarja, hogy nem lehet magánélete, hogy a sérülései miatt az iskolában azt hiszik róla, hogy veri az apja, de persze Ő nem mondhatja el az igazat. Sőt amikor megjelenik egy srác, Michael, akivel szeretne egy két órácskát eltölteni, teljesen eltiltják tőle.

Az első fejezetnél meg voltam róla győződve, hogy ez egy jó könyv lesz. Végre nem egy vámpírokkal, vérfarkasokkal tarkított sztori, hanem valami kreatívabb darab. De sajnos a harmadik fejezetben természetesen feltűntek a vámpírok, a vérfarkasok, mint kötelező elemei a műfajnak.

Íróbácsi
A mitológiai felépítése a világnak, és a sorozatnak egyszerűen csak nevetséges. Néha két percben el van nekünk magyarázva egy két dolog az angyalokról, démonokról, aztán hirtelen bejön a mohamedán vallással, majd összekeveredik a zsidóval, és már csak azt kérdezem magamtól, hogy "Mi van???".A mohamedán uralkodik egyébként nevekben a világ felépítésében, ami még nem is lenne baj, ha nem lenne ennyire belemagyarázva az egész a történetbe.

Tisztában vagyok azzal, hogy az író egy arab férfi, ennek ellenére mégis lányos történetet akart írni, megjegyzem sikertelenül. Szerintem Billi nem lányos kicsit sem, inkább olyan, mint egy fiatal tini kis srác. Egy fedél alatt élek tizennégy éves ides öcsémmel, én már csak tudom, milyenek a tini srácok.

Egyébként a szereplők borzalmasan sablonosak. Valahol a távol érzékeltem, kinek milyen szerep jutna, és melyik sablon karaktert akarják megszemélyesíteni, de Chadda úrnak még ez sem sikerült. Mindenki ugyanolyan volt. Mintha viaszból faragták volna ki őket. Persze volt küllembeli különbség, ami nagyon részletesen le volt írva, és ki volt hangsúlyozva, de hogy mi van belül, azt sosem tudjuk meg.

A könyv szövege, írásmódja, fogalmazása egyszerűen csak borzalmas. A Káprázat legalább olvasmányos volt, de ezt egy hétig olvastam, amint elolvastam egy fejezetet félre is dobtam, mert annyi épp elég volt belőle. Hihetetlenül leegyszerűsített, tőmondatokkal tarkított kis könyvecske volt ez, nevetnem kellett amikor azt olvastam a hátulján, hogy tizennégy éves kortól. Inkább azt mondanám rá, hogy tizenkét éves korig aztán csak orvosi felügyelet és nyugtatók mellett olvasható. A nyugtatók arra kellenek, hogy az ember ne dobja be első körben a kandallóba.

El gondolkodtam ennek a könyvnek kapcsán, ami már a sokadik a sorban, lehet, hogy kinőttem a műfajból. De azt gondolom nálam ez nem így van, én egyszerűen csak a minőségi könyveket szeretem. Ha kinőttem volna, akkor nem szeretném Marr-t, a Vámpírakadémiát, vagy akár a gyerekeknek íródott Villámtolvajt sem. Itt nem ezen van a hangsúly, hanem egyszerűen a minőségről.

Már ezrével ontják a YA könyveket, vámpíros, tündéres, angyalos etc... témában és nagyon kevés a jó. Elhiszem, hogy minden kiadó bele ütközhet egy- egy rosszba. Ahogy a Kelly is tette például a Káprázattal, de alapvetően az ő sorozataik kifejezetten tetszenek. Az Egmont Dark pedig eddig remekelt, csak igazán jó könyveket tud felmutatni, kivéve az első mélyrepülésével, a Dark Love sorozattal. Szóval a lényeg, kezdek kicsit ódzkodni a Könyvmolytól, az arany pöttyöseik szuperek, nagyon jók az új sötét örvény könyveik, igazán megválogathatnák már mit adnak ki, legalább annyira profin, ahogy a borítókat is találják, vagy épp készítik.

Na nem is ragoznám tovább a szót, számomra ez a könyv 2 pontos. Igen rosszabb volt mint a Káprázat, ami legalább olvasmányos volt. Igaz ebben meg történt azért valami, de az az igazság a csatákat sem élveztem benne, pedig imádom az ilyen jeleneteket. Bele olvastam az angol verzióba, Gigi javaslatára, úgy lényegesen jobb. Nem agyon szlengesített katyvasz az egész. Ha javasolhatom, inkább angolul kezdjetek neki, ha már mindenképp akartok, de én szóltam!

9 megjegyzés:

Titti írta...

Valld be, azért olvasol rossz könyveket, mert arról szeretsz kritikákat írni:D:D:D

Katamanó írta...

Lehet benne valami :D

Névtelen írta...

Gondoltam, hogy megveszem, de már egy másik blogon is olvastam róla negatív kritikát... Te is csak megerősítettél abban, hogy ezt én inkább kihagyom :D Pedig a történet olyan jól hangzott, kár, mikor így elrontják... :P

Katamanó írta...

Én is nagyon sajnálom, egyébként annyira jónak indult...

Névtelen írta...

Nekem tetszett. De pl, a neven (Billi) meglepodtem. Eloszor azt hittem egy kis srácról szól. és kérem, 15 éves? Egyre fiatalabb lesznek a szereplok. Ez már annyira ... elcsépelt. :P :)

Katamanó írta...

A lényeg, hogy tetszett :)) Szerintem ez a könyv a fiatalabb korosztálynak szól, pont azért nem tetszett benne sok minden, sajnos én már az ilyesmit nem élvezem. :(

Gretty írta...

Á, de jó, hogy végre idetévedtem.

Moningra rábeszéltél, erről pedig teljesen le.
Örülök is, mert még egy sorozatnál megbocsátom, ha egyik másik kötet gyengébbecske, az önálló köteteknél a hajam tépem, ha csapnivaló!

Katamanó írta...

Ez nem önálló kötet, elvileg lesz folytatása, lehet odakint már van, na látod ezt nem tudom :) De ettől még rém pocsék :) Szerencsére gyorsan sikerült túladni rajta, nem itt nálam foglalja a helyet. :)

Névtelen írta...

Szerintem pedig nagyon is jó könyv, olvastam már jobbat is, de ennek egyéni a szemzöge, a látásmódja. Elég kiszámítható volt, csak azt sajnáltam hogy meghal a végén a srác(Kay).

Megjegyzés küldése