Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. január 31., hétfő

MaryJanice Davidson: Undead and Unwed

Azt gondoltam ideje lenne már olyan urban fantasy-kat is olvasni, amik nem jelentek meg itthon, kint viszont rajongva szeretik őket, jópofa borítójuk és címük van, és még a szereplő is ugyanaz az adott személy a sorozatban.

Így találtam én rá az undead and unwed című borzalmas könyvre, amire első körben azt hittem jó lesz, hiszen már a sorozat odakint a kilencedik résznél tart, nem egy kritikát elolvastam róla, és azt gondoltam pont jól fog esni nekem egy humoros, nem kifejezetten véres jelenetekkel tarkított vámpír romantika.

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Adott a történetben ugyanis Betsy, a világ leghétköznapibb, legszemélytelenebb titkárnője, akit egy napon elüt az autó. Mikor magához tér a hulla házban van, és véletlenül sem azon kesereg, hogy halott, hanem azon, hogy a koporsóba micsoda csúnya ruhába öltöztették, a cipőjéről nem is beszélve. (Dolce- Gabbana cipői voltak, Amerikában komolyan ennyit keres egy egyedülálló titkárnő?????) Aztán megment valami fura oknál fogva egy kisgyereket, aki jaj megvágta magát, és jaj a mi kis Betsynknek megnőnek a fogai, mire az öt! éves kisgyerek elmagyarázza neki, hogy Ő egy vámpír, de ez nem baj, mert ő jó vámpír. Ezek után kiderül, hogy Betsyt nem zavarja a szentelt víz, a kereszt, sőt a napfény sem, de még vérszomja sincs. Ezért persze felfigyelnek rá a karmos fogúak, akik között ugye ott van a kötelező jóképű pasi is.

Őszinte legyek? Ez a könyvnek a FELÉT kiteszi. Ezen felül olyan borzalmasan pocsék stílusban van írva, hogy az valami rettenet. A szereplők embertelenek, benne van a szokásos homokos figura is, hihetetlen erőltetett módon. Benne van a kötelező mindig jelenlévő örök hűséges barátnő, na meg a jó pasi, aki valamiért csak a mi hősnőnket szereti, és csak az ő kegyeit keresi, sőt még arra is részletesen kitér a mi kedves írónőnk, hogy a pasinak centire pontosan mekkora a fütyköse.

A könyv szerkezete is sok kívánni valót hagy maga után. Ugyanis semmi átvezetés nincs a fejezetek között. Az új fejezetek kezdetén hirtelen azt sem tudjuk hol vagyunk, mi történik. Sőt jobbat mondok. A könyv háromnegyede zagyva párbeszéd. Na én ezek után már csak kínok kínja árán fejeztem be a könyvet. Remélem itthon nem tervezi senki sem kiadni.

A borítója különben ötletes, nekem tetszett, de kellett volna sejtenem belőle valamit... Ez egy Chiklit, kötelező vámpírokkal, amiknek nincs is igazán értelme benne. Minden hangulati elem hiányzik a regényből ami egy Urban Fantasyban benne van, még egy esélyt kap, mert nem hiszem el, hogy ennyien rajonganak ezért oda kint. Számomra tízből három. Jóindulattal.

11 megjegyzés:

PuPilla írta...

Húha, jó tudni, hogy ilyen gyenge. Én is szemeztem a sorozattal. De ha ennyire nem tetszett, hoyghogy mégis olvasod a következő részét?

Lobo írta...

Hmm én is megvettem ezt az első kötetet valami leárazáson. De mindig úgy gondoltam, inkább chicklit lehet, mint vámpíros. Azért lehet, hogy majd elolvasom:)

Katamanó írta...

Azért mert kint olyan populáris, hoyg em tudom elképzelni, mit szeretnek ennyire rajta! Még egy esélyt kap :D Hátha fejlődik valahova. Az írónőnek kb 5 könyvsorozata van. Mindegyik hihetetlenül sikeres. Ez pedig a leghíresebb és sikeresebb mind közül, több kötet díjakat is nyert, én meg persze csak pislogok, hogy mire fel. Szóval még egyet elolvasok, ha már itt van, az eleje jobban indul, aztán ki tudja :D

Katamanó írta...

Lobo, ez chiklit, teljes mértékben, csak az a baj, hoyg emiatt a vámpíros vonal olyan erőltetett benne, és annyira nincs helye a sztoriban, hogy az valami elképesztő!

Lobo írta...

Én mindig úgy szűrtem le, hogy MaryJanice Davidson stílusa, humora az, ami vonzza a rajongókat. S lehet, hogy korábban jópofa lehetett a chikclit meg a vámpírok keresztezése... de mondjuk mostanában én is leszokófélben vagyok mindkét műfajról.

Katamanó írta...

Hát egyenlőre én ebben nem igazán érzem a humort... De lehet ez későbbiekben változni fog, nem szabad elfelejteni, hogy már tíz éves könyvről van szó, én például könnyed szórakozásra vágytam, igaz a chiklitet nem szeretem.

Névtelen írta...

2. kötet jobb?
Egyik barátnőm ajánlotta, de ismertető alapján szerintem nekem sem tetszene.

Katamanó írta...

Szerintem neked semmiképp, mert nem nagyon romantikus könyv, inkább olyan, hmm... nem tudom, az első gyenge, a második egyenlőre határozottan jobb, de pl ha a true bloodot nem szereted, akkor szerintem felejtős.

Névtelen írta...

True Blood film alapján eddig 7 pontos. Nem kedvenc, de rossznak sem tartom. Egyszer meglehet nézni. Ha szombaton az Ulpius boltban ott lesz az első 9 kötet akkor elhozom őket, hátha megszeretem a sorozatot.

Katamanó írta...

:):):) Majd meglátod, de a True Blood sem az a tipikus, kifejezetten romantikus kategória amit te szeretsz, ellenben nagyon szurkolok azért, hoyg tetszen. :):)

Névtelen írta...

Szeretem a krimiket is. :) Beszereztem az összes részt , most már elolvasom mindet. :)

Megjegyzés küldése