Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. július 26., kedd

Kibeszélő: Górcső alatt a Szellemidéző

Ismerős a dolog, amikor egy olyan barátoddal találkozol, akivel közös hobbit űzöl, beültök egy vendéglátó egységbe, vagy akárhová, ahol elég jó kávét szolgálnak fel, és órák hosszat beszélgettek, annyira belemélyültök a diskurálásba, hogy észre sem veszitek, a tulaj mindjárt mentálisan megfojt titeket, ha nem távoztok?
Katamanóval és velem valami ilyesmi szokott történni, ha találkozunk. A téma általában a könyvek, és még könyvek, aztán pedig könyvek - a változatosság kedvéért. Többnyire hasonló az ízlésünk, így nagy biztonsággal ajánlunk egymásnak regényeket, de előfordul, hogy szög egyenest más a véleményünk. Na, ebből szoktak kialakulni a legjobb és legidőrablóbb dumálások, aminek a végén úgy is egyetértünk abban, hogy Jerrico Z. Barrons egy félisten:)
Azt gondoltuk megpróbálunk prezentálni nektek egy ilyen diskurzust, hátha valami érdekes jön ki belőle. Szóval ez egy próba, első áldozatunk, amit szétcincálunk: Kelley Armstrong Sötét Erők trilógiájának első része.

Kata már írt kritikát a könyvről, amit itt olvashattok: link.

Titti: Fogadjunk megint előbb belezúgtál a borítóba minthogy olvastad volna a fülszöveget.
Katamanó: Most mit mondjak? Hazudtoljam meg a gyengém? Neked nem szoktak tetszeni a pucér női állak és a piros kövecskék? Szerintem akkor is jól néz ki. Főleg a hátlapja. Az a sok kis virág, nagyon hangulatos. Egyébként egy másik könyvnél a lábakba zúgtam bele. Pedig komolyan nem vagyok leszbikus. Neked mi bajod a borítóval? "
T: A borítóval semmi! Tényleg gyönyörű, mint a legtöbb Könyvmolyos könyv. Bár a "kis hangulatos virágok" nekem fel sem tűntek :). A borítóhoz képest viszont a sztori irtó gyenge....Most mégis, mitől is olyan különleges az alaphelyzet?"
K: Az alaphelyzet talán semmitől, mégis nagyon jó hogy végre nem csak vámpírokkal és hasonló lényekkel találkozhatunk, hanem egy csomó X-man szerű tulajdonságokkal rendelkező gyerekkel. Ráadásul egy diliházban. Így még közelebb érzem magamhoz a szereplőket :)
T: Hát ez világos, tisztára mint otthon, nem? (*itt Kata alattomosan bokán rúg az asztal alatt*). De most mégis, adott egy átlagos lány, aki bekerül egy magán elmegyógyba, mert azt hiszi szellemeket lát, ott találkozik pár érdekes arccal, vagy nem is annyira érdekessel, és minden attól rejtélyes, mert "túl bonyolult" megmagyarázni. Nem bosszantott, hogy a könyv háromnegyed részéig semmi konkrétum nem derül ki?
K: Tudod, nálam vannak olyan periódusok, amikor abszolút nem izgat az ilyesmi. A könyv kifejezetten élvezetes. Csak úgy olvasatja magát. Te nem így láttad? Manapság nem igazán az a tendencia a sorozat kezdő részekben, hogy bármi is történne, sőt ebben legalább történt valami, tehát ez haladás. Sőt még Twilight klón sem volt, és nyálas andalgások sem voltak benne. De tudod mi bosszantott? A nyavajgós, menstruáció nélküli hősnő. Na engem aztán nem érdekel, hogy mikor jön meg neki, nem különösebben foglalkoztatnak az emberek menstruációs ciklusai."
T: Najah, elég gáz volt, én a "spontán hajfestés az iskolai lány budi mosdójában" résznél kaptam hülyét...Hagyjuk már! Különben, vagy legyen jól megírva a semmi történés, vagy ha közepesen van megírva, mint ez a könyv is, akkor legyen pörgős a sztori. Lehet, hogy kinőttem a young adult-ból
K: Hát figyelj, én még nem vagyok olyan öreg, mint Te.  (*Titti leönt kávéval*) De nem hiszem, hogy ez lenne a gond, mivel a Vámpírakadémiát közösen is nagyon szeretjük. Az is kőkemény YA. De nekem az a fura, hogy úgy érzed nem volt benne semmi történés, hiszen nyomoztak, izgultunk, szellemeket láttak, megtudtuk a főszereplő srác igazi kilétét, sorolhatnám. Te ebből egyiket sem tartottad elég izgalmasnak? A megírás szerintem nem az író hibája. Tele volt tipikus Könyvmolyos nüanszokkal.
T: Hát marha nagy nyomozás volt! Igazából, ha mindez nem 400 oldalon írják le, hanem 100-on semmi bajom nem lenne, de így hiába haladtam gyorsan a könyvvel, eléggé unatkoztam. Végig olyan érzésem volt, még az utolsó oldalon is, hogy egy rendes kötet 3 fejezetén vagyok túl. Annak teljesen rendben lett volna. Kicsit azaz érzésem, hogy gazdasági megfontolásokból lett a könyvből trilógia, így háromszor lehet eladni, és még trendi is.
K: Hát nehezen tudok vitatkozni a könyv hosszával. Biztos keményen benne van a marketing fogás is persze, hiszen miből élünk. De mégis én végigizgultam a könyvet. Persze mondhatnám, hogy a nyaraláson bármilyen könyv tetszene. De tavaly Gena Showalter könyvét a kukába kívántam, komolyan. Ez meg tetszett. Nem mondom, hogy a körmömet rágom a folytatásért de akkor sem volt rossz. Tudod mi volt a nagyobb gondom? A karakterek. Valahogy senki sem maradt meg jobban. Arra emlékszem, hogy volt egy langaléta és egy ferdeszemű. De azért ez nem sok, és jellemi tulajdonság sem maradt meg.
T: Hehe, valamiben végre egyetértünk! Nem izzadt le az írónő túlságosan, amikor a karaktereket kidolgozta. Nem mondom, alapirányok és ötletek elmentek ebben a kategóriában, de valamivel többet várnék, főleg ilyen hype után. Az volt a funny, hogy Simont, mint Korea és Svédország összetalálkozásának gyümölcsét, baromira nem bírtam vizualizálni, főleg nem mint jó pasit. Bezzeg Dereket, a mogorva csávót simán a helyes kategóriába állította az agyam, hiába minden leírás az ellenkezőjéről. :)
K: Na látod, nem tudunk mi igazán vitatkozni. :D Mert én is így éreztem. Derek volt az arrogáns szereplő, aki nekem mindig bejön. Míg a másik abszolúte semmilyen, nem is beszélve arról, hogy nem tetszenek nekem a ferde szeműek külsőre. Inkább a langaléta erős legények.
Különben mi a véleményed, a következő rész jobban fog neked tetszeni?
T: Azért figyeled, hogy megint HP-zünk és a pasikról beszélünk? :D Különben szépen lassan meggyőzlek, hogy ez a könyv firhangban sincs a 10ponttól, amit adtál neki :P De a folytatást elolvasnám további fikázásra, persze csak ha kölcsönadod:)
K: Nem HP-k vagyunk, csak végtelenül szerény, intellektusuk csúcsán lévő csodás lények:D :D :D Igazad van egyébként, szép lassan meggyőzöl. Tényleg nagyon jó hangulatban lehettem, ma már csak nyolc pontot adnék neki, de annyit akkor is megér. A könyv folytatása természetesen meglesz. Már csak azért is mert olyan szép a többi borító is.

Közös utóirat: Jerrico Barrons for President !:))))))

5 megjegyzés:

WildWorld írta...

Nagyon érdekesnek találtam ezt a fajta könyvbemutatást, jó lenne, ha írnátok még ilyeneket. :)

Katamanó írta...

Úgy tűnik szerencsére, hogy sokaknak nagyon tetszik, úgyhogy reméljük még elég sok hasonló bejegyzés fog születni. :)

Titti írta...

Szia WildWorld,
Örülünk, hogy tetszett!:) Majd igyekszünk összehozni hasonlókat, már van egy megvalósításra váró ötlet a tarsolyunkban, nem kifejezetten egy könyvről kritika, de az olvasáshoz manapság szorosan kapcsolódó dologról:)

WildWorld írta...

Biztosan el fogom olvasni. Egyébként beraktam a blogot a sajátom kedvencei közé. :)

Katamanó írta...

Köszi :):)

Megjegyzés küldése