Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

2011. április 29., péntek

Jonathan Stroud: A Szamarkandi Amulett



Nem is értem, én miért nem találtam rá erre a sorozatra korábban. Ez egy varázslós, pörgős, humoros sorozat, ami ráadásul az én szívem csücske; Angliában, Londonban játszódik, és fantasztikus hangulata van. Kedves Titti barátnőm könyvei között kutattam a molyon, a kedvenceit nézegettem valami miatt, amikor rákérdeztem, mi az a "Bartimaeus trilógia" köztük. Sosem hallottam róla. Nem kis fejmosás után megszereztem az első kötetet. Nem is bántam meg.

Bartimaeus egy dzsinn, nem is akármilyen, legalábbis Ő úgy gondolja. Ami biztos, humor terén igazán el van eresztve. Egyszer csak megidézi Őt egy 12! éves varázsló tanonc, Nathaniel, és megkéri, hogy lopja el a féltve Őrzött Szamarkadni Amulettet, ami egy nagy hatalmú mágusnál van, és nagyon sokan őrzik.Bartimaeus nem igazán örül a dolognak, de ez csak a jéghegy csúcsa.

A könyv telis- tele van nagyon jól megmunkált, fantasztikusan kitalált karakterekkel. Itt senki sem fekete vagy fehér, ahogy egy gyerek könyvtől megszokta az ember, még a két főhősre sem lehet azt mondani, hogy makulátlanul jók, és csak jót akarnak. Mindkettőnek vaj van a füle mögött.

A világ is nagyon egyedi, hihetetlenül jól felépített. A könyv elején azonnal bele csöppenünk minden magyarázat nélkül, mégis nagyon hamar otthon érezzük magunkat a dzsinnek, koboldok, mágusok, afriták és egyéb különleges lények között.

Külön nagyon tetszettek a lábjegyzetek, ahol Bartimaeus folyton mindent megmagyarázott, vagy éppen plusz információval járult hozzá a történet menetéhez, esetleg poénkodott egy jót, ami a legjobb szokása.

Képregény borítója
A borítótól sajnos nem estem hasra, sokkal szebb az eredeti, vagy egyéb más külföldi borítók, de sebaj, a lényeg, hogy a magyar olvasókhoz is eljuthatott. Nagyon örültem annak is, hogy kemény kötésben jelent meg a könyv, kimondottan jó minőségű fűzésben, egy darabig nem fog szétesni, az biztos. Ellenben a lapok WC papír minőségűek, rosszabbak mint a Harry Potter- nél.

Aki igazán nagy rajongója a sorozatnak, az külön örülhet, mivel nem rég megjelent a Bartimaeus trilógia első kötetének képregény változata is. Kissé Harry Potteresre sikerült a képen a címszereplő Nathaniel, de a könyvben köze sincs Potter alakjához úgyhogy inkább meg se szólalok.

Mindent össze vetve ez egy fantasztikus könyv, nagyon örülök, hogy rábeszéltek, abszolút kedvenc lett, megérdemli tőlem a tízből tizenegy pontot is. Hiányzott már nekem ez a mágusos varázslatos hangulat, amit legutóbb csak a Harry Potternél érezhettem. Persze ez a könyv nagyon más, ez nem Potter, de aki szereti Harry-t, az Bartimaeust, és Nathanielt is szeretni fogja.

3 megjegyzés:

kai írta...

Szia! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem erre a könyvre, eddig én is átsiklottam felette, pedig nagyon jónak hangzik (és a HP-t is nagyon szeretem)

Kíváncsi vagyok a kiadás minőségére is, már csak azért is, mert a HP-hoz hasonlítottad, és én ott egyáltalán nem éreztem ilyen WC papírosnak a lapokat, tetszett hogy nem hófehérek hanem nyers színűek de mondjuk azok vastagok is voltak.

kai

Katamanó írta...

Mostmár új kiadás van, nem olyan, amilyenről írtam. :) De színre matt színűek most is a lapok. A kötés pedig puha, viszont így olcsóbb lett a sorozat, és szebb a fedőlap is. Sokkal!!!:)

kai írta...

Szia! Majd bevizsgálom! Molyon láttam az új borítót, tényleg sokkal szebb :)

Megjegyzés küldése